maanantai 26. syyskuuta 2016

Kertaus on opintojen äiti

Jos joku vielä muistaa, niin oltiin elokuussa manssitreffeillä ja siellä meille pidettiin luento koiran lihashuollosta. Tuttua kauraa, mutta kerrataan!

Kaikki tietää, että alku- ja loppuverryttelyt on tärkeitä niin koiralle kuin ihmiselle. Minkälainen se alkuverryttely sitten on?
- kävelyä/juoksua
- sykettä nostavaa
- verenkierto paranee
- lihasten lämpötila nousee
- ei saa muodostua maitohappoja
- kestoltaan vähintään 10 minuuttia

Jokaisessa koiralajissakin pitää ottaa huomioon millainen verryttely on sen lajin kannalta järkevää ja mikä minimoi parhaiten vammariskiä. Verryttelyssä tulee huomioida ne lihakset, joita lajissa tarvitsee lämmitellä ja venytellä.

Loppuverryttelyssä:
- kuona-aineet poistuu
- lihakset  palautuu rasituksesta
- kevennetään tempoa ja tehoa
- valmistaa uuteen treeniin
- hyvä huomioida nesteytys

Kaikkien koiranomistajien olisi hyvä seurata koiraansa arjessa, jotta osaisi tunnistaa mahdollisia jumeja. Eikä sillä ole todellakaan väliä onko kyseessä kisa-, harrastus- tai kotikoira. Tarkistuslista:
- venytteleekö koira itsenäisesti
- liikkuuko se tasapainossa/suorassa
- hyppääkö sujuvasti, esim. sohvalle vai miettiikö hyppyä tai hyppää poikkeavasti
- onko treenissä tarpeeksi vaihtelua tai vaikka peruslenkkeilyssä
- onko lepopäiviä tarpeeksi, jos ollenkaan
- aiemmat vammat

Koiran itsenäinen venyttely kertoo mm. siitä, että se on tietoinen lihaksistaan ja tätä pystyy lisäämään tekemällä venytysharjoituksia. Venytysliikkeet koiran kanssa ovat ns. aktiivisia eli esim. houkuttele koiran etujalat tason päälle ja pidä namia pään yläpuolella. Koiraa ei saa koskaan venyttää väkisin, koska siinä voi saada enemmän vahinkoa aikaan. Hyvä keino lisätä itsenäistä venyttelyä on kehua aina kun koira itseään venyttää.

Koirasta riippuen on hyvin yksilöllistä kuinka se muodostaa kroppaansa jumeja ja kuinka usein kannattaisi hierotuttaa. Jedillä hyvä hierontaväli on noin 3-4kk. Nyt tarvisi varmasti käydä useamminkin kun harrastetaan paljon aktiivisemmin, mutta onneksi jonkun verran pystyy tekemään itse ihan kotonakin.

Mitä hyötyjä hieronnalla sitten on?
- ammattilaisen tekemänä saat tietää oikeasti minkälaisessa kunnossa koirasi lihaksisto on ja pystyt mahdollisesti estämään pahemmat vammat säännöllisellä huollolla tai ainakin huomaamaan hälyyttävät merkit
- nopeuttaa palautumista
- parantaa venyvyyttä
- lisää nivelten liikelaajuutta
- rentouttaa/rauhoittaa
- sopii hyvin lepopäivän ohjelmaan

Lihaskireyden syinä voi olla esim. koiran rakenne, nivelongelmat, kova treenaus, liukas lattia, vatsakivut, anaalirauhaset.. Lista voisi olla, vaikka kuinka pitkä ja taas saa todeta, että kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Mitä se lihaskireys käytännössä on?
- lihassyyt jäävät lyhentyneeseen tilaan eivätkä palaudu lepopituuteen
- tuntuu tiukkana alueena, saattaa olla aristava
- joskus koko yksittäinen lihas kireä, joskus vain joku lihaksen osa

Lihaskireyden lisäksi koirasta voi löytyä ns. triggerpisteitä, kramppeja. Ne tuntuvat jäykkänä juosteen tai pallomaisena kohtana. Tällaiset kohdat käsitellään aina varovasti ja lämmöllä suosittelen antamaan sen homman ammattilaiselle, koska ne voivat oikeasti vaatia todella hellää käsittelyä. Oireina krampeista voi aiheutua jäykkyyttä liikkumisessa.

Lihaskireyden oireita ovat mm.:
- askelpituuden lyhentyminen
- selän asennon muuttuminen
- vinous
- koira ei venyttele, liikkuu jäykästi
- hyppääminen hankalaa
- reipas ravi ei suju
- istuminen selkä kyyryssä takajalat alla

Ottaen huomioon millainen koira normaalisti on. Toisen istuma-asento voi kertoa lihasten jäykkyydestä kun toiselle se on aivan normaali. Jedillä jäykkyydet ilmenee toisen takajalan pompottamisena, lämpimämpänä kohtana (etenkin selässä) ja sitten haluttomuutena ravata tai ravaa vinosti.

Tukihoitona lihaskireyteen käytetään lämpöä (pakkaukset, takit), magneettiloimet, nivellääkkeitä ja ravintolisiä. Myös kylmää voi käyttää, mutta vain akuuttiin vaivaan ensimmäiset kolme päivää, minkä jälkeen lämmintä. Kroonisiin vaivoihin siis lämpöä tukihoitona.

Kotonakin koiraa voi tosiaan hieroa, mutta kannattaa ottaa aina ensin selvää kuinka se tehdään. Tähänkin on keksitty erilaisia kursseja ym. Jonkinverran on vasta-aiheita hieronnalle, mutta kannattaa keskustella aina sen koiran oman hierojan kanssa. Yleisempiä ovat kuitenkin vakava yleissairaus (esim. sydänsairaat, epileptikot), kuume tai tulehdus. 

Nyt kun alat tarkkailemaan koiraasi, niin muista tarkkailla myös itseäsi :) Itse ainakin huollatan ensin koiran ja oma kehonhuolto jää retuperälle. 


Hyvin lihashuollettu koira on onnellinen koira :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti