keskiviikko 8. marraskuuta 2017

Muutoksia

Tässä kirjoittelutauon aikana me ollaan reenattu ahkerasti, laiskoteltu vielä ahkerammin ja tehty meidän ihka ensimmäinen nollarata! Se ehkä todisti itselle sen, että tää on mahdollista. Kun mietin, että minkälaisia muutoksia tässä kesän ja syksyn aikana on tapahtunut, niin aikalailla kaikki kulminoituu kolmeen tärkeään asiaan: ruokaan, kehonhuoltoon ja liikuntaan. Mietin tätä tekstiä äsken juoksulenkillä ja se oli hyvin selkeänä mun päässä. Nyt tuntuu siltä, että se punainenlanka tais jäädä lenkkipolun varteen. Agilityradallakaan ei saa luovuttaa kesken kaiken, niin rämmitään tämäkin ajatuksenvirta vihdoista viimein julkaisuun asti! (Tuosta luovuttamisesta radalla voisi kertoa monta tarinaa)

Ruoka

Ilman hyvää polttoainetta ei pääse mihinkään. Viime keväänä otin Jedin ruokaan mukaan Working Dogin Multivitamin öljyn ja MSM-jauheen. Lisäksi jätin nappulan kokonaan pois ja nameinakin menee tällä hetkellä ainoastaan lihaa ja Naturiksen pötköjä. Keinuprojektissa käytin maksamakkaraa, mutta siihen tarvikin olla jotain extra hyvää. Jedi pääsi laihtumaan varkain pikkusen liikaa ja nyt se on ollut hetken aikaa lihotuskuurilla. Eli ruokaan tuli lisäksi enemmän öljyä, rasvaa ja kananmunaa. Jedi ainoastaan kiittää.

Näiden muutosten jälkeen olen pikku hiljaa huomannut sen, että Jedi voi paremmin. Se jaksaa paremmin, lihakset voi paremmin, nopeus kasvaa.. Hyvä ruoka vaikuttaa kaikkeen. Jediä voisi jo urheilijaksi kutsua, niin mielestäni on tärkeää, ettei se laihdu tai liho liikaa.

Kehonhuolto

Syksyn aikana Jedi on käynyt pariin kertaan hierojalla. Se on aina ollut suht hyvä, mutta ensimmäistä kertaa neljään vuoteen näin omin silmin kuinka se oli oikeasti jumiton. Voi sitä mielihyvää! Jedillä jumittaa rakenteellisista ja henkisistä syistä alaselkä sekä lonkat. Pieni jännittäjä vetää aika usein koko kropan katkaravuksi, josta alaselkä ei tykkää. Ensimmäistä kertaa tosiaan näin oikeasti kuinka hieroja sai lukot auki ja oli meinaan letkeä selkä!

Mikä tähän sitten vaikutti? Taas näitä uskomus asioita, mutta yksi vaikuttava tekijä on ollut muutokset ruokavaliossa. Se, että lihakset saa hyvää polttoainetta, niin auttaahan se palautumaan. Yksi suuri vaikuttava tekijä on ollut kyllä hitaat kävelyt metsässä. Ensimmäisellä kerralla Jedin hieroja tästä sanoi ja jo toisella kerralla näkyi tuloksia. Se oli ainoa asia, mitä olin muuttanut hierontakertojen välillä. Käytännössä mennään siis umpimetsään ja kävellään hitaasti. Koira joutuu oikeasti katsomaan mihin jalat laittaa, hitaasti venyttää lihaksia ja tiedostaa, missä ne takajalat menee. Tätä ollaan tehty 2-3 kertaa viikossa muutamasta minuutista ihan niin kauan kun jaksaa. Mun mielestä erittäin yksinkertainen keino ottaa siihen omaan lenkkiin mukaan. Jos tällä saa pidettyä koiran letkeänä, niin ehdottomasti jatkan.

Liikunta

Monipuolista! Juoksemista yhdessä ja koirakavereiden kanssa.. Valkku sano, että Jedin fysiikka on parantunut viime keväästä huimasti. Sen vauhti on oikeasti kasvanut radalla hurjasti. Mitään kellotuksia ei tarvi, kun omat jalat sen kertoo kyllä. Tähänkin vaikuttaa kaksi edellistä hyvin vahvasti, mutta myös sen fysiikan treenaus. Juostaan hitaasti, spurtaten, treenataan syviä lihaksia ja takajalkoja.. Hyvät lämmittelyt ja jäähkät sisältää kaikkia nopeuksia, käännöksiä ja väännöksiä.

Mutta myös mun oma liikkuminen on parantunut! Kunto on kasvanut, luottamus radalla on kasvanut ja ne jalat vaan liikkuu. Ehkä jotkut muistaa, kuinka olen täälläkin sanonut sitä, että mun jalat ei liiku. Olen hidas ja jään ihmettelemään. Otin tän ongelman ihan ajatuksen tasolle ja hitto, sehän lähti paranemaan. Enää musta ei tunnu siltä, että en ehdi ja oon aina myöhässä. Toki oon vieläkin myöhässä, mutta mun jalat liikkuu entistä paremmin.

Voisi siis sanoa, että me ollaan tänä vuonna menty eteenpäin enemmän kuin ikinä! Pienillä muutoksilla suurta kehitystä :) Mulla on ollut myös kova pentukuume ja, jos asiat olisi mennyt suunnitelmien mukaan, niin sellainen olisi myös tullut. Asiat ei kuitenkaan ole niin mennyt ja pettymyksia on tullut paljon. Olen kuitenkin tällä hetkellä iloinen siitä, että asia on mennyt näin. Nyt saan täysillä keskittyä Jediin ja meidän yhteiseen kehitykseen. Ehkä tässäkin asiassa kaikella on ollut tarkoitus :)

"Heitä jo se pallo.."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti