maanantai 16. marraskuuta 2015

Toinen haaste

11 vastausta, 11 uutta kysymystä ja 11 haastetta eteenpäin.

Kysymykset teille ovat vastaanvanlaiset: 
1. Miksi valitsit juuri sen rodun (rodut) joka sinulla nyt on? Onko se sinun "omaa" rotutyyppiä?
- Kannattaa lukea pari postausta alempaa, koska siellä tulee sen verran kattavaa selitystä. Lyhyesti: manssi on energinen ja sopivan kokoinen koira, jonka kanssa pystyy harrastamaan ja liikkumaan niin paljon kuin sielu (siis jalat) sietää. Jatkuvaa aktivointia ei kuitenkaan tarvitse vaan laiskottelukin kelpaa.

Kyllähän se on just eikä melkeen mun rotu :)

2. Harrastattetteko? Mitä ja miksi? Mitä et haluaisi harrastaa? Kerro mielipiteesi kilpailemisesta. 

- Agilitya "tosissaan", tokoa, rallya, hakua.. Harrastetaan sen takia, koska se on hauskaa tekemistä yhdessä. Saa vaihtelua arkeen ja näkee muita koira sekä niiden ihmisiä!

Ei varmaan ole mitään sellaista mitä EN haluaisi missään nimessä harrastaa. Kaikki koiriin liittyvä kiinnostaa. Esimerkkinä se, että haluaisin kokeilla, miten Jediltä onnistuisi suojelu :D

Itse olen hyvin kilpailuhenkinen ja päivittäin kilpailen vähintään itseni kanssa. Kilpaileminen on mulle jotenkin luonnollinen "vaihtoehto" ja etenkin agissa haluaisin kovasti kilpailemaan. Siellä näkee sen oman tason, koska kisatilanne on aina huomattavasti vaativampi kuin treeni.

3. Mitä mieltä olet rotusi terveydentilasta, mitä siitä muuttaisit (muuttaisitko)? 

- En muuttaisi, mutta toivoisin, että vielä useammat käyttäisivät manssejaan säännöllisemmin tarkeissa. Mansseilla on tällä hetkellä hyvä tilanne, mutta esim. Briteissä mansseja ei tutkita, koska ei ole mitään tarvetta. Ei kai ole kun ei niistä sairauksista tiedetä! Tämä pitäisi muuttua ihan joka paikassa.

4. Kerro mielipiteesi jalostuksesta. Suositko puhdasrotuisia vai sekarotuisia? 
- Vaikea kysymys. Mun mielestä koiria on nykyäänkin jo niin paljon, että joissakin ylijalostetuissa roduissa pitäisi alkaa rajoittamaan paljon enemmän jalostusta. Toisaalta se voisi merkitä joidenkin rotujen katoamista, mutta onko meillä tarvetta roduille, joiden hengitys (esimerkiksi) ei kulje normaalisti vaan tarvitaan eläinlääkärin toimenpiteitä?

Sekarotuiset voivat olla terveempiä kuin puhdasrotuiset, mutta voi olla myös toisin päin. Niin kun sanoin, että koiria alkaa olemaan maailma pullollaan niin en toisaalta ymmärrä miksi tehdään sekarotuisia, JOS ei ole mitään oikeata syytä siihen.

Jalostus on ok, jos se tehdään oikeasti harkiten ja perustellusti rotua ajatellen.

5. Kerro hetki, jolloin olet ollut ylpeä koirastasi. Entä hetki, kun et ole ollut?
- Oon ylpee Jedistä, jos se tekee hienon ohituksen, on nätisti hälinässä, käyttäytyy muuten fiksusti... Ihan arkiset asiat saa mut ylpeäksi ja iloiseksi, koska nekin on välillä vähän hankalia :D

En ole ollut ylpeä Jedistä kun se on syönyt kaksi kertaa meidän sohvan, on ollut kadoksissa reippaan tunnin.. Kyllähän näitä löytyy.

6. Kuinka paljon liikutte päivässä?
- Keskimäärin 2h.

7. Kuinka koirasi ruokailee? Onko teillä tiettyjä traditoita, joita suoritetaan ennen ruokailua?
- Jedi syö kerran päivässä ja se tapahtuu aina iltaisin. Joskus kaikki ruoka menee treenien/lenkkien lomassa, mutta Jedin ruuan tarve on sen verran suuri, että annan kyllä yleensä kupistakin. Ainakin sen verran, että saa lisät annettua. Mitään tiettyjä tradioita meillä ei ole, koska Jedi on aikaisemmin ollut hyvin ruokahaluton. Tavoite oli saada se vain syömään.. Nykyään se on jopa alkanut kerjäämään ja odottamaan (!!) iltaruokaa. Pyydän Jedin vain istumaan ja odottamaan ennen kuin saa kipolle syöksyä.


8. Millainen on mielestäsi hyvä kasvattaja? Ovatko kasvattaja(t), jolta olet koirasi ottanut olleet hyvä (hyviä)?
- Hyvä kasvattaja on sellainen, joka osaa perustella tekemänsä valinnat. Kasvattaja on perehtynyt rotuun ja omaa kokemusta, tekee valintansa huolella ja harkiten eikä pennuta koska on pakko. Hyvä kasvattaja haluaa olla pentujen kanssa tekemisessä luovutuksen jälkeenkin ja selkeästi on kiinnostunut mitä niille kuuluu. Kasvattajalta saa neuvoa ja tukea aina kun sitä tarvitsee.

Mulla kävi ainakin niin hyvä tuuri, että sain Jedin kasvattajasta hyvän ystävän :) Ollaan ainaki viikoittain tekemisissä, käydään yhdessä näyttelyissä, lenkeillä ja treeneissä. Ei me aina ihan samaa mieltä asiosta olla, mutta oikein olen tyytyväinen kasvikseen ;)


9. Mikä on parasta koiraharrastamisessa? Entä huonointa?
- Koiraharrastuksessa on parasta se, että olet koko ajan tekemisissä toisen elävän olennon kanssa ja sun täytyy oikeasti oppia kommunikoimaan sen kanssa. Se vaan vie mennessään <3 Koiraharrastuksessa on niin paljon hyvää, että sillekin sais oman postauksen.

Mitään muuta huonoa en keksi kun kaikki maksut ja toisinaan kova huoli koiraystävästä. Koirissa kun on se huono puoli, että ne ei osaa puhua ja sitten saa arvailla, että onkohan nyt joku vikana vai ei.

10. Mikä on paras puoli koirassasi? Entä huonoin?
- Kaikista parasta on se, että sain juuri Jedin ilostuttamaan elämääni. Mulla on joka päivä super iloinen lenkki ja harrastus kaveri, joka jaksaa innostua mitä pienimmistä asioista ja hetkuttaa koko kroppaa, koska elämä on niin fantsuu! Kaikki jotka Jedin tietää niin osaa varoa kyykyssä olemista, koska se innostaa pienen miehen pussailemaan aika railakkaasti. Jotkut ei kauheesti välitä moisesta, mutta kyllä meillä ainakin on pusutteluhetki ainakin aamusin, koska Jedi on joutunut olee monta tuntia yksin! (Siis ollut unessa). Lisäksi tykkään vielä Jedin läheisyydenkaipuusta. Voisin kyllä jatkaa tätä vaikka kuinka :D

Huonoin puoli on ehdottomasti pieni (suuri) itsehillinnän puute.

11. Miten palkkaat koirasi?
- Lelulla taikka nameilla. Riippuu tietysti tilanteesta. Joskus palkka on se, että pääsee eteenpäin tai vaikka merkkaamaan.


1. Mitä koirarotua et haluaisi missään nimessä? Miksi et?
2. Mitä muuttaisit nykykoirissa? Entäs nykypäivän jalostuksessa?
3. Koiraharrastuksen hyvät puolet?
4. Koiraharrastuksen huonot puolet?
5. Kuinka ruokit koirasi? Miksi olet päätynyt juuri siihen ruokintaan?
6. Mikä on mielestäsi koiran kolme tärkeintä taitoa?
7. Mitä haluaisit koirallesi seuraavaksi opettaa?
8. Haluaisitko alkaa kasvattamaan? Jos kasvatat jo, niin miksi halusit alkaa kasvattajaksi?
9. Mielipiteesi koiranäyttelyistä?
10. Hauskin koiraharrastus? Miksi juuri se?
11. Voisitko ottaa koiran ulkomailta? Esim. löytökoiran.

Me haastetaan: Hertta, Kerttu ja Martta, Lennu Collienpoikanen, Kauttaaltaan karkea, Kelpie Lilo, MuiKeena, Mun manssit, Koiria maalta, Vili&Juti, Valkoista arkea, Paimenlauma sekä Aina Ekana

7 kommenttia:

 1. Nakkailehan mulle facebookissa/säpössä viestiä lenkkeilyistä :)

  VastaaPoista
 2. Kiitokset haasteesta <3 Mielenkiintoisia kysymyksiä ja vastauksia sulla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) jään mielenkiinnolla odottaa sun vastauksia!

   Poista
 3. Kiittää haasteesta - vastailen vasta nyt, julkaisen lähiaikoina. :D

  VastaaPoista