maanantai 15. elokuuta 2016

Eräskin unelma

Kaikki koiranomistajat varmasti nyökyttelevät päätään kun kuulevat väitteen "koira lisää hyvinvointia". Itsekin olen vahvasti tätä mieltä  ja nykyään niin vahvasti, että haluaisin käyttää koiraa apuna tulevaisuuden työssäni tavalla tai toisella. Opiskelen toista vuotta sairaanhoitajaksi eli mahdollisuuksia olisi ympätä koira mukaan minun työelämääni. Yksi haaveistani on myös opiskella ratsastusterapeutiksi vahvan hevostaustan myötä.

Tällä hetkellä käyn koulun ohella töissä vanhainkodissa sekä mielenterveysasumispalvelussa. Molempiin paikkoihin näkisin koiran soveltuvan erittäin hyvin. Vanhuksille tuomaan iloa päiviin sekä herättämään muistoja kenties omasta rakkaasta karvaturrista. Mielenterveyskuntoutujalle koira voisi olla oiva apu sosiaalisissatilanteissa, jotka usein tuottavat tällaisille henkilöille ahdistusta ja pelkoa. Ja tuohan ne hymyn huulille varmasti ihan jokaiselle. Onhan myös tutkittu, että koiran (tai ihan minkä tahansa eläimen)koskettaminen vähentää stressiä, koska se laskee verenpainetta sekä kortisolin (stressihormoni) eritystä. Näiden lisäksi on myös huomattu, että koira parantaa myös keskittymiskykyä.

Kun sain päähäni tämän idean, niin sen jälkeen ei ole mennyt montakaan työpäivää, etten olisi miettinyt minkälaista olisi työskennellä koira apuna. Monista tilanteista olisi varmasti selvinnyt ihan eri tavalla. Meillä ihmisillä on taito ajatella asioita monimutkaisesti, mutta joissakin tilanteissa tarvittaisiin koirien taitoa vain olla ja täyttää tila sillä kaikella rauhallisuudella ja lempeydellä, mikä koiran silmistä parhaimmillaan paistaa kilometrin päähän. Saatko saman mielikuvan kun minäkin?

Itselläni on vaan niin vahva usko siihen, että koirat olisivat mainioita työpareja myös terveysalalla. Ei pelkästään esimerkiksi metsällä. Toki pitää muistaa se, että asioita tehdään koiran ehdoilla ja ihmisten kanssa oleminen tulisikin olla koiralle mieleistä puuhaa. Onkin hienoa, että koira-avusteistatyötä on alettu tutkimaan enemmän ja yleensäkkin eläinten vaikutuksia ihmisten hyvinvointiin. Jos on olemassa näin mahtava työkaveri, niin miksi ihmeessä sen mahdollisuuden jättäisi käyttämättä? Vaikka maailma muuttuu koko ajan ja ihmisiä korvataan koneilla ja roboteilla, niin tosiasia vaan on se, että me ihmiset tarvitaan vuorovaikutusta elävän olennon kanssa.

Suomessa järjestetään aika vähän kuitenkin kursseja eikä virallisia diplomoituja koirakoita ole vielä montaa. Uskoisin, että nämä kaverikoirat ovat yleisempiä. Onhan se tietenkin matalemman kynnyksen toimintaa, koska ei vaadi ohjaajalta alan koulutusta. Kunhan vain koira pysyy hanskassa ja koira on sopiva siihen hommaan.

Tällä hetkellä minulla ei kuitenkaan ole koiraa, jota voisin edes kuvitella käyttäväni apuna. Jedi ei välitä vieraista ihmisistä niin paljoa, että lisäisi heidän hyvinvointiaan. Voisi olla jopa päinvastoin. Minulla ei ole koulua jäljellä kun parisen vuotta, joten nythän olisi hyvä aika alkaa miettimään, minkä koiran seuraavaksi ottaisi, jotta sitä voisi tehtävään harkita..

Pieni paljastus minun yhdestä unelmastani :) Onko sulla kokemuksia kyseisestä aiheesta? Tai mitä mieltä ylipäätään olet siitä lisääkö koira hyvinvointia?

4 kommenttia:

  1. Minulla iha sama haave! Tein aiheesta opinnäytetyönkin ja oon selvitellyt koulutustakin juttuun :)

    VastaaPoista
  2. Olen miettinyt aivan samaa, että miksi ihmeessä koiria ei hyödynnetä enemmän sosiaalialalla. Itse opiskelen sosiaalityötä ja näkisin koiran olevan hyödyllinen muun muassa lastensuojelussa. Koira-avusteinen työskentely vaikuttaa olevan kuitenkin aika vieras ajatus sosiaalityöntekijöille, tai ainakin itse olen sellaisen kuvan saanut. Meinasin aikoinaan tehdä kandin eläinavusteisesta työskentelystä sosiaalialalla, mutta en saanut siihen lainkaan opettajan tukea - hän kun ei ymmärtänyt aiheesta mitään. Jonkin verran olen tutustunut eläinavusteiseen työskentelyyn ihan omaksi iloksi ja huomannut, että joissain muissa maissa tässä asiassa ollaan huomattavasti Suomea edellä. Koko ajan ollaan kuitenkin menossa siihen suuntaan, että eläimiä hyödynnetään erilaisissa kohtaamistilanteissa entistä enemmän. Juurihan taidettiin julkaista aiheesta kirjakin, Eläinavusteinen interventio tai joku vastaava se oli nimeltään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon kans suunnitellu,että saisinkohan omaan opinnäytetyöhön ympättyä jotenkin tätä aihetta.. Saas nähdä. Suomea ollaan aina edellä :D Sen toki ymmärrän, että kaikilla ei ole minkäänlaista kokemusta koirista, mutta kyllä se nykyään on niin iso osa ihmisten elämää, että luulisi olevan yleisempää. Mutta jostain on lähdettävä!

      Poista