sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Agikoiran ruokinta ja lihaksisto

Tuon nimisellä luennolla olin eilen ja luennoitsijana oli Jakke Lehtonen. Kaksi tuntia oli todolla lyhyt aika kuunnella (ja varmasti puhua) näinkin laajasta aiheesta. Jos et vielä tiedä kuka on Jakke Lehtonen, käy katsomassa www.katiska.info. Erittäin laaja sivusto koiran terveydestä. Suosittelen!

Pidin luennosta todella paljon. Jakke oli puhujana ehkä hieman poukkoileva, mutta kertoi asiat selkeästi ja väänsi vaikka rautalangasta, jos oli tarvetta :D Yksi asia mistä pidin todella paljon oli se, että Jakke myönsi tehneensä virheitä koirien kanssa. Yleensä luennoitsijat ovat vain niin hyviä, että unohtuu yksi aika suuri tosiasia. Ihmisiähän me vaan ollaan. Jos tulee virheitä, niin niistä opitaan. Ilman virheitä me ei vaan opita kunnolla.

Kaksi tuntinen sisälsi paljon asiaa ruokinnasta ja minulle ainakin tuli paljon uusia asioita. Huomasin myös, että virheitä on tullut itsekkin tehtyä, mutta vielä ei onneksi ole mitään suurta ja peruuttamatonta tapahtunut. Tietoa ei voi kyllä koskaan saada liikaa! Sen ainakin huomasin omaksi virheekseni, etten ole koskaan kunnolla laskenut, että mitä pitäisi mitenkin paljon antaa. Purkkien kyljistä kun ei aina saa sitä omalle koiralle sopivaa määrää katsottua, oikeasti.

Lihaksista ei ihan niin hirveästi ollut asiaa, mitä olisin ehkä enemmän toivonutkin. Saatiin kuitenkin hyvät pdf. tiedostot, josta varmasti löytyy sitten paremmin tietoa. Se nyt kuitenkin oli päällimäisenä, että agiharrastajat yleensä treenaavat liikaa eivätkä anna koiran levätä, jolloin harjoittelusta ei ole oikeastaan mitään hyötyä. Kovan treenin jälkeen koiran keho tarvitsee 24 tuntia täyttääkseen energiavarastonsa ennalleen ja lihasvaurioiden korjaamiseen menee noin 48 tuntia! Joten kovin montaa kertaa viikossa ei pysty hirveää "rääkkiä" edes tekemään, jotta se jotain hyödyttäisi.

Toinen asia mikä jäi mieleen oli tämä niin paljon vouhkattu alkulämmittely. Kaikessa yksinkertaisuudessaan Jakke oli sitä mieltä, että ihan sama kuinka kauan sitä koiraa kävelyttää/juoksuttaa niin siitä ei ole mitään hyötyä, jos ei venyttele ollenkaan. Parempi kävellä suoraan varjoon ja ennen suoritusta venytellä ja katsoa koko koira läpi. No, taidan itse kuitenkin pysyä siinä pienessä lenkissä sekä venyttelyissä.

Niin monta on mielipidettä kuin on ihmistäkin. Tämä todellakin pätee koiran ruokinnassa, liikuttamisessa, hoitamisessa.. Ihan kaikessa. Kaikki ovat omalla tavallaan oikeassa, kun pitää järjen päässä ja tekee asioita koiran ehdoilla. Luennoilla on kiva käydä kuuntelemassa eri ihmisten menetelmiä, joista sitten voi muokata sen omansa. Kaikista vaikeinta tässäkin on se, että pystyisi perustelemaan jokaisen asian mitä tekee. Taidan itse ruveta kyselemään enemmän itseltäni: Miksi teen juuri näin? Voisiko tehdä toisin? Mihin tämä päätelmä pohjautuu? Pientä itsetutkiskelua tiedossa ;)

Tähänkään tekstiin ei saanut edes puolia mistä olisin halunnut kertoa ja pohtia. Toivottavasti se herätti jotain mielenkiintoa ottamaan selvää enemmän siitä mitä tekee ja miksi tekee :) Itse ainakin olen ihan alkukuopissa koiraharrastuksessa ja voisin sanoa, että en mää mistään mitään tierä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti