tiistai 3. toukokuuta 2016

Minkälainen on hyvä koutsi?

Pari viime viikkoa on meinannut viedä mehut tästä muijasta ihan kokonaan. Huomenna on kevään "viimeinen" tentti ja sitten saakin hengähtää hetken. Se on "viimeinen", koska kesällä uusinnoissa nähdään. Oon yhteen tenttiin lukenu ihan hulluna, mutta en toisellakaan kerralla saanut sitä läpi. Tekee ihan hitokseen mieli lukee, kun siihen on aikasemmillakin kerroilla käytetty jokunen tunti.. Noh! Oli mulla muutakin asiaa.

Talvikauden aikana oon useemmankin kerran miettinyt, että millainen on hyvä ohjaaja ja mitä itse haluaisin ohjaajaltani. Koska facessa mietittiin tätä samaa, niin ajattelin avautua enemmänkin.

Niin kuin aikaisemmin olen kertonut, me ei olla kauheesti menty eteenpäin agissa talvikaudella. Tai voisi sanoa oikeastaan niin, etten minä ole mennyt eteenpäin. Keskiviikon treeneistä olen saanut kolmena viime kertana paljon enemmän kun koko talvena yhteensä, koska meillä on ollut eri ohjaaja. 

Kummatkin ohjaajat ovat omalla tavallaan erittäin hyviä ja pidän heidän tyyleistään. Erona on kuitenki se, että toinen suunnittelee treenit etukäteen, saapuu ajoissa paikalle ja haluaa nähdä meidän oppivan uusia asioita, jotka vievät meitä eteenpäin. Varmasti toinenkin haluaa näin tehdä, mutta ilmeisesti muussa elämässä on niin paljon meneillään, ettei muista edes ilmoittaa olevansa pois treeneistä. Näin sattui muistaakseni kolme kertaa ja ilmoitettuja poissaoloja oli myös ihan tarpeeksi. Ei poissaoloissakaan mitään, mutta me kuitenkin maksetaan treeneistä ja ohjaaja hyötyy siitä, että käy meitä kerran viikossa koutsaamassa. Odotan edes sitä, että ilmoitetaan, hankitaan joku tilalle tai yritetään sopia treenejä muulle ajankohdalle. Koska itse haluan edetä ja sitoudun treeneihin, odotan sitä myös ohjaajaltani. Mulla on sen verran pahamaku suussa talvesta, etten edes ottanut ryhmäpaikkaa kyseisestä ryhmästä. 

Treenien suunnittelu on mielestäni myös tärkeä seikka. Meidän hallissa on hankala kun välillä siellä on valmiit radat, välillä ei, joskus ne saa  räjäyttää, toisinaan ei.. Ei aina pysy perässä mikä viikko on meneillään ja sen takia treenien suunnittelu on vähän hankalaa. Mutta. Senkin pystyy selvittämään kun vähän viitsisi vaivaa nähdä.

Enemmän mulla on kokemusta ratsastusvalkuista, mutta jonkun verran on tullut kokemuksia koirapuolenkin ihmisistä. Suurin osa ohjaajista on ollut todella mukavia ja kannustavia. Jokaiselta on saanut aina jotain uutta omaan tekemiseensä. Erityisesti kuitenkin pidän siitä, että treenit on monipuolisia (tässä tulee taas se suunnittelu), mutta niitä pystyy muokkaamaan myös koirakoiden tason mukaan. Jos koirakko ei kykene kolmosluokan rataan tai VOI-luokan tehtäviin, niin niitä ei tarvitse tehdä. Koutsi ei siis mene lukkoon, jos koko ryhmä ei ole tasainen osaamiseltaan. Samassa ryhmässä kun saattaa olla niitä, jotka haluavat harrastaa ja on niitä, jotka haluavat kisata. 

Jokainen tuntee tietysti parhaiten oman tasonsa lajissa kuin lajissa, mutta hyvä ohjaaja osaa kuitenkin antaa neuvoja siihen mistä kannattaa aloittaa. Uskon, että talven treenit olisi ollut paremmat, jos olisin itse ottanut ohjat omiin käsiin. En kuitenkaan "aloittelijana" osaa. Agilityssä on niin perkuleesti asioita, mitä pitäisi harjoitella ja ihan oikeesti, mä en tiedä siitä juuri mitään. Ohjaajalle kiitos siis enemmän sitä tietotaitoa, jotta sitä osaa ammentaa oppilaille. Jostain se opettaminen on kuitenkin aloitettava ja siihen vaaditaankin sitä omaa halua oppia enemmän ja enemmän. En usko, että tokoa harrastava pystyy siis täysillä ohjaamaan agia, jos ei siitä haluaa mitään uutta oppia. Haluan siis, että mun ohjaajalla olisi kuitenkin ne viimeiset ohjat käsissä ja ideoisi sen, miten me voitaisiin kehittyä paremmiksi.

Jonkun verran olen myös huomannut, että kaikki ohjaajat eivät ymmärrä kaikkia rotuja. Jokainen koira on yksilö eikä samat neuvot päde kaikkiin. Tämä on kuitenkin asia, joka tulee kokemuksen myötä. Jos vain ymmärtää sen, että kaikki koirat ei mene saman kaavan mukaan. Nyt ei itselleni tule mitään tiettyä tilannetta eteen, mutta kyllähän näitä aina välillä kuulee. Meillä on Jedin kanssa ollut kyllä hyviä kokemuksia eri ohjaajista tämän asian kanssa.

Tiivistettynä kaikki se, mitä kaipaan ohjaajalta:
- Sitoutunut
- Pidetään lupauksista kiinni
- Selkeä suunnitelma
- Mukava, huumorintajuinen
- Innostus omasta lajista
- Halu kehittää myös itseään ohjaajana
- Tavotteiden asettaminen oppilaille
- Ymmärtää sen, että jokainen koira on yksilö
- Ottaa vastaan palautetta, niin hyvää kuin huonoa

Oma ajatuksen juoksu menee paljon lujempaa kun sormet näppäimillä, joten ajatukset on ihan yhtä kaaosta. Arvostan suuresti niitä, jotka jaksaa kouluttaa vuodesta toiseen ja antaa toisille, sitä mitä on saanut itselleen. Tässä tapauksessa tietoa ja taitoa kouluttaa koiraa. Omat "kriteerini" saattaa kuulostaa hurjalle, mutta kyllä moni ohjaaja näihin yltää, koska heidän sisällään on se palo. Ihmisiähän tässä kuitenkin ollaan! Kaikesta selviää, jos vaan haluaa ja kohtelee muita niin kuin haluaisi itseään kohdeltavan.

Mitäs mieltä sä oot?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti