keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Nuttu päälle pakkasella, lenkillä kelpaa juoksennella


Mielenkiintoista miten aina vuodenaikojen vaihtuessa ihmisiä puhuttaa eri asiat. Tietysti ihan luonnollista, että talvella ei puhuta koirien lämpöhalvauksista ja autoon jättämisistä, mutta ymmärrät ehkä mitä tarkoitan? Pakkasten paukkuessa ihmiset pohtivat, miten olisi hyvä koiraa pukea ja tottakai minäkin haluan kantaa mielipiteeni kekoon (vai kenties kokkoon..).

Hevosten kanssa samainen aihe puhutti paljon aika ajoin ja niissäkin piireissä ihmiset jakaantuivat aika samalla tavalla kuin koirapiireissä. Itse olen tottunut "vaatettamaan" sen isommankin karvakorvan, koska omistin kylmälle herkän puoliverisen, joka treenien takia myös klipattiin. Nyt sitten omistan pohjavillattoman koiran, joten vaatetus jatkuu..


Taidan olla turhankin tarkka pukemisesta ja usein mun suusta kuulee "ei lämpö luita riko". Tällä tarkoitan siis sitä, että mun on pakko huolehtia siitä, että pohjavillattoman koiran ei tule kylmä. Jos se koira palelee, niin lihakset jäykistyy, koko koira jäykistyy ja tulee helpommin loukkaantumisia. Jedin on muutenkin ihan tarpeeks ollut saikulla joten, jos saan ehkäistyä edes jotain pukemalla sille takin, niin sen teen. Mielestäni en kuitenkaan liioittele. Kesällä mennään hyvin harvoin takki päällä, ehkä silloin kun sataa kaatamalla tai tuulee.


Jedi saa ohuen sadetakin päälle kun lämmöt laskee alle 10 asteen. Sadetakin alle laitetaan fleecepaita kun lämmöt laskee lähemmäs nollaa. Toppatakki päälle -5 ja alle vielä fleecepaita 9-12 asteen pakkasilla. Fleecehaalari -15 ja siihen vielä toppatakki päälle kun menee yli -20. Tossuja meillä ei ollut ollenkaan viime talvena ja liikkuminen vähänkin lumisemmassa maastossa oli hankalaa. Oikeastaan mahdotonta. Tänä talvena hankittiin ne etutassujen haavojen takia, mutta huomattiin ne tarpeellisiksi muutenkin. Treeneihin mennessä vaatetta on enemmän päällä, vaikka asteiden mukaan ei tarviskaan.

Koiria voi myös yli- ja alipukea. Yleensä sen kyllä huomaa onko sillä koiralla kylmä vai kuuma, mutta olen tavannut niitäkin ihmisiä, jotka ovat ilmeisesti sokeita tai eivät osaa ajatella sitä järkeä käyttäen. Karvattomia koiria pihalle ilman vaatetta paukkupakkasilla, hyvän turkin omaavia toppahaalareihin ja niin edelleen. Onhan näitä, koska meitä on moneksi.

Mielipiteeni on siis se, että koiria saa pukea. Fiksusti. Tarpeen mukaan.


Itselleni tuli mieleen, että mun olis varmaan vaikeaa  olla pukematta, jos jonain päivänä omistaisin koiran karvoilla. Järki nyt kuitenkin kertoo sen, että se ei ole fiksua, mutta kun on kerta tottunut pukemaan, niin se tulisi helposti ns. automaattisesti. En kyllä osaa kuvitella, että se jonain päivänä olisi mahdollista.. Lähteä nyt koiran kanssa pihalle ilman vartin pukemista, kun lämpömittari huutaa 20 astetta miinuksella?? Suomeksi siis, olen tykästynyt näihin viluisiin versioihin.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti